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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  19/02/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SCHMIDT, M. E. P.; PIRES, F. B.; BRESSAN, L. P.; SILVA JUNIOR, F. V. da; LAMEIRA, O. A.; ROSA, M. B. da.
Afiliação:  Marcella Emilia Pietra Schmidt, PÓS-GRADUANDA UFSM; Fernanda Brum Pires, POS-GRADUANDA UFSM; Lucas Paines Bressan, PÓS-GRADUANDO UFSM; Fábio Vieira da Silva Junior, PÓS-GRADUANDO UFSM; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; Marcelo Barcellos da Rosa, PÓS-GRADUANDO UFSM.
Título:  Some triterpenic compounds in extracts of Cecropia and Bauhinia species for different sampling years.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 28, n. 1, p. 21-26, Jan./Feb. 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bjp.2017.11.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this paper is to provide an overview on the chemical composition of triterpenes in widespreadused folk medicine species, through the development and validation of eleven compounds using HPLC-UV detection. The compounds were separated using isocratic elution, on a reverse phase column (KinetexC18, 250 mm × 4.6 mm, 5 m) with mobile phase consisted of acetonitrile:tetrahydrofuran (90:10, v/v),flow-rate of 0.5 ml/min and detection in 210 nm. Diverse validation parameters were successfully eval-uated. The samples of Bauhinia variegata L., B. variegata var. candida Voigt, Fabaceae, Cecropia palmataWilld. and C. obtusa Trécul, Urticaceae, collected in 2012, 2013 and 2014 from Amazon were treated withtwo different solvents (ethyl acetate and chloroform) and analyzed by the proposed method. Stigmas-terol, lupeol, -sitosterol, -amirin and -amirin were found in all the studied plants. Highlighting thepresence of oleanolic acid, maslinic acid in C. obtusa and C. palmata extracts, erythrodiol only in C. pal-mata, stigmasteol in B. variegata and -amirin in B. variegata var. candida. Overall, ethyl acetate showedbetter performance as the extractor solvent than chloroform. Moreover, it could be used for the qualitycontrol of medicinal plants and to assess potential marker compounds.
Thesagro:  Composição Química; Planta Medicinal.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172817/1/1-s2.0-S0102695X17306099-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54738 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/10/2022
Data da última atualização:  17/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, T. B. DOS; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  THAIS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Exploring millet starch as food ingredient.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022.
DOI:  10.29327/cbcp2022.519051
Idioma:  Inglês
Notas:  Evento on-line. CBCP. 15 a 19 de agosto.
Conteúdo:  Millets have attracted attention for human consumption as a sustainable cereal. An possible use for clean label food applications is the native starch, without chemical modification. Pearl millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.) is cultivated in vast areas of Brazilian savannas mainly used in no tilling practices for soil preservation. Functional properties of millet hybrid ADRg9070 and sorghum genotype CMSXS180 starches were compared to commercial corn starch by analyzing their morphology and paste properties. Light microscopy showed that all starches were similar in format and size. The paste formation in millet showed greater resistance in a hot process (below 80.0°C), differing from sorghum and corn starch; the retrogradation and final viscosity of millet and sorghum starches were very similar and higher than corn starch, highlighting the gelling potential found in millet and sorghum starch.
Palavras-Chave:  Paste viscosity; Starch isolation; Starch morphology.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds; Food technology; Pastes; Starch; Viscosity.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15379 - 1UPCAA - DD
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